5 Mayıs 2009 Salı

Yarısı sizden yarısı Almanlardan

Dünya'da sizi bekleyen ne fırsatlar var bir bilseniz. Ben size bir tanesini sadece söyleyeyim. Temsilcisi olduğum Saksonya eyaletine bir yatırım gerçekleştirin ve siz ne kadar yatırırsanız bir o kadarda size hibe etsinler.

Şimdi bir Türk'ün kafası burada nasıl çalışır anlatayım :

Ben 2 Milyon Euro yatırım planlıyorsam, bunun fizibiletisini öyle yapayımki sanki 4 Milyon gerekiyor gibi olsun. Bunun için 2 Milyon hibe alayım ve proje bana bedavaya gelsin. Sökmez !

Şimdi gelelim bu iş nasıl yapılır :

Diyelim siz tekstil sektöründe üreticisiniz. 5 Milyon Euro'luk makine parkınız var. O halde bunun 1 Milyon Euro'luk kısmını Almanya'ya taşıyalım ve 1 milyon'da üstüne hibe alalım ve başlayalım üretmeye.

Yarı mamülü Türkiye'den üretip bu tesisimize gönderelim. Burada "finishing" gerçekleştirip ürünü "Made in Germany" olarak piyasaya sürelim. Fiyat savaşından uzak duralım.

Evet işçilik maliyetleri biraz daha fazla olacak ama sinerji yaratmak buna denir. Siz "Made in Germany" ile (Dünya'da tek kalite simgesi) bir katma değer katıyorsunuz ürününüze. Siz AliVeli A.Ş. olarak ürününüzü 1 Euro'ya satacaksanız kalite ve en önemlisi fiyatı tutturmanız gerekir. Çünkü ürün "Made in Turkey" veya "Made in China" (kısmende olsa). Şimdi satınalmacı Almanı düşünün bu 1 Euro ya bu ürünümü alır yoksa 2 Euro'ya "Made in Germany" mi ? Hemde iç alım yapabilecek, ithalat gerekmeyecek. Ne kota, ne birşey !

İşte kafayı çalıştırmak böyle bir şey !

Danışmanlık hizmeti istiyor ve hatta buna parada ödemeye katlanabilecekseniz : ahmet@dener.eu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder